Svar till: Lagra bilder på extern hårddisk

Hem Ljud & Bild Lagra bilder på extern hårddisk Svar till: Lagra bilder på extern hårddisk

#32630
Christoffer
Keymaster

Hej! Du har dessvärre rätt i att det (så vitt jag vet åtminstone) är svårt att hitta hårddiskar formaterade i ett format som kan läsas och skrivas till från både Windows och macOS. Personligen har jag några hårddiskar formaterade som exFAT, vilket är just ett format båda operativsystemen stödjer.

Jag har en guide för hur du formaterar en hårddisk som exFAT, den har några år på nacken, men tillvägagångssättet i Windows är fortfarande detsamma. Du hittar den här: https://www.enkelteknik.se/formatera-extern-harddisk-usb-exfat-anvanda-mac-osx-windows-pc. I övrigt går det även att använda t.ex. NTFS-formatet (som är ett Windows-format från början) och köpa samt installera t.ex. NTFS for Mac på din Mac-dator för att få den att kunna läsa en NFTS-formatera hårddisk. Programmet kostar cirka 200 kr och finns att ladda ned/köpa här: https://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

Du har dock helt rätt i att _allt_ som finns på hårddisken försvinner när den formateras/konverteras. Så personligen skulle jag nog göra följande:

1. Köpa en ny hårddisk och formatera den som exFAT.
2. Testa så att den fungerar som den ska i både Windows och Mac-miljö.
3. Kopiera över alla filer till den hårddisken.

Sen vill jag verkligen rekommendera att inte ha alla bilder på bara en hårddisk, utan _minst_ två hårddiskar (som backup). Om alla foton finns på samma hårddisk och den går sönder (för de kan utan tvekan gå sönder!) försvinner allt.

Spara om inte annat den äldre disken och börja med att använda den som backup och lägg in samtliga bilder även på den för att ha en backup utifall den du använder skulle gå sönder. Man kan aldrig ha för många backuper :-)

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 8 månader sedan av Christoffer.

Nya artiklar