Svar till: Datorn fryser

Hem Datorer Datorn fryser Svar till: Datorn fryser

#31585
Christoffer
Keymaster

Hej Birgitta! Vad roligt att du kommer tillbaka :-) Hoppas jag kan hjälpa till på något sätt i alla fall!

Jag har varit med om exakt samma fenomen själv, också Windows 10. Dessvärre kan det bero på en hiskelig mängd olika saker. Allt från något program som (av någon anledning) tar för mycket internminne eller processorkraft i anspråk och gör att datorn kraschar och fryser, till att någon komponent i datorn faktiskt håller på att gå sönder. I mitt fall gav jag upp till slut upp med någon exakt felsökning då jag inte lyckades hitta något som faktiskt verkade fel. Istället installerade jag om Windows helt och hållet, vilket åtminstone löste problemet den gången.

Jag skulle inte tro att det är något virus eller liknande som spökar, utan snarare att något program, drivrutin eller till och med Windows självt är boven i dramat. Vet du om det dykt upp något felmeddelande eller liknande (t.ex. en blå skärm med text på) när datorn frusit?

Annars är det nog en ominstallation av Windows jag skulle rekommendera. Alternativt, som du försökt göra, installera en ny variant av Windows. Sen varför det inte går att uppgradera är jag osäker på. Vad får du för meddelande när du frigjort tillräckligt med minne på C: och försöker uppgradera?

Förövrigt, helt rätt i att göra en kopia av alla viktiga filer och bilder på en extern hårddisk (gärna två, om du frågar mig!). Man kan _aldrig_ ha för mycket backup :-)

Nya artiklar