Svar till: Starta med webb-tv

Hem Ljud & Bild Starta med webb-tv Svar till: Starta med webb-tv

#10181
Christoffer
Keymaster

Hej! Vilken intressant fråga! Ska försöka svara de olika funderingarna en och en!

* All heder till public service men jag har helt enkelt inte råd med TV-licensen. För att kunna slippa den har jag läst mig till att jag skall ha ”en skärm utan TV-mottagare”. Betyder det helt enkelt en stor datorskärm?

– Rent krasst har du helt rätt. För att slippa betala TV-avgiften behöver du en skärm utan möjlighet att ta emot TV via vanlig antennkabel. Så i princip en stor datorskärm. Angående just TV-avgiften väntas ju dock denna försvinna till nästa år och istället bakas in i skatten (https://www.regeringen.se/regeringens-politik/medier/ny-avgift-ersatter-radio–och-tv-avgiften–fragor-och-svar/). Så vitt jag hört är det inte helt spikat dock, utan kommer bestämmas under hösten.

* Behöver jag ha en separat dator till TV-tittandet eller kopplar jag till min vanliga laptop? Och om jag (och min laptop) inte är på plats – kan min 12-åring koppla till sin egen dator? Ju mer jag tänker på det desto mer verkar det som om separat dator är bäst. Nån som avråder från det?

– Om du tänker dig använda online-tjänster såsom SVT Play, TV4 Play, Netflix, ViaPlay etc. går det absolut att koppla in din vanliga laptop till skärmen och titta på det sättet. Kolla dock en extra gång innan du eventuellt köper en skärm så att den har de kopplingar som behövs för att lätt ansluta din dator till den. Det smidigaste idag är nog fortfarande HDMI, så om både skärmen och datorn har en HDMI-utgång/ingång är det nog det lättaste sättet att få både bild och ljud från datorn till TV:n.

Så länge det kontaktmässigt går att koppla ihop de båda datorerna med skärmens ingångar är det inga problem att använda flera datorer. Sen är det absolut ingen dum idé att ha en separat dator just för TV-tittande. Dock blir ju detta givetvis en extra kostnad.

* Har läst om Chromecast och liknande – Behöver jag sådan bara om jag skall titta på webb-tv via vanlig TV-apparat eller måste jag ha en även om jag tittar på datorskärm?

– En Chromecast kan du koppla in både till en vanlig TV och till en datorskärm (så länge det finns en ledig HDMI-kontakt). Chromecast är ju också (främst) gjord för att ta emot video från mobila enheter (telefoner, surfplattor). Det är också ett riktigt smidigt sätt att använda sin telefon eller surfplatta för att först välja vad du vill titta på och därefter trycka på Cast/Skicka-ikonen i den app du tittar i för att skicka innehållet till TV:n.

* I min lägenhet finns uttag för både ComHem, fiber och antenn. Behöver jag använda nån av dom för att koppla till datorn eller räcker det med fiberkabel till routern?

– Om du bara kommer strömma film och tv via Internet är det bara en kabel till routern du behöver för att komma åt allt!

* Om jag har separat dator till TV-tittandet, kan jag på något sätt styra från soffan då? Istället för fjärrkontroll, liksom!

– Ett enkelt alternativ är ju att ha en vanlig trådlös mus kopplad till datorn. Alternativt använda ett tangentbord och mus-kombination (typ en sådan här).

* Vilken utrustning (skärm, sladdar m.m.) behöver jag för att komma igång?

– Det beror helt på vilken skärmstorlek och liknande du är ute efter. Det dumma med datorskärmar är ju att de (storleksmässigt) är dyrare än de flesta TV-apparater i samma storlek. Detta eftersom skärmarna är gjorda för att klara av snabbare uppdateringsfrekvenser för spel etc. Men vilken datorskärm som helst bör fungera. Det viktiga är ju att den har samma inkopplingsmöjligheter som finns att skicka ut från din dator.

En annan viktig sak är ju också att tänka på att skärmen antingen behöver inbyggda högtalare (vilket långt ifrån alla datorskärmar har). Sen är de flesta högtalare inbyggda i datorskärmar faktiskt (och tyvärr) skräp rent ljudmässigt. Så du kommer förmodligen behöva investera i ett par extra högtalare som går att koppla ihop med skärmen du i sådant fall köper.

Jag skulle nog (personligen) försöka avvakta lite och se vad som händer med TV-avgiften framöver. Framförallt då TV-apparater (sett till bildyta per krona) är bra mycket billigare än datorskärmar av en vettig kvalitet. Sen tillkommer ju även extra inköp för högtalare etc. om du använder en datorskärm!

Hoppas du kände att du fick några tips i alla fall :-)

Nya artiklar