Ändra och lägg till saker i datorns HOSTS-fil

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Bygger du en hemsida och behöver göra ändringar i datorns HOSTS-fil? Som standard tillåter varken Windows eller MacOS att du gör det. Så löser du problemet!

Framförallt när det gäller skapandet av hemsidor händer det ibland att man trillar över den så kallade HOSTS-filen. HOSTS-filen har funnits med i nätverkssammanhang i princip lika länge som Internet existerat. HOSTS-filen (som i princip är en liten textfil gömd inne i operativsystemet) har som uppgift att skicka nätverkstrafik till en viss adress.

Genom att redigera datorns HOSTS-fil kan du t.ex. få datorn att ladda in en specifik IP-adress (exempelvis 216.58.201.174) när du går till en valfri webbadress (exempelvis google.com). Vid Internets begynnelse innehöll HOSTS-filen listor till alla datorer man behövde och ville kunna kommunicera med. När Internet växte blev detta dock snabbt inte ett gångbart sätt att spara information på, varpå DNS-tekniken (Domain Name System) introducerades.

DNS-tekniken använder kortfattat större och mindre servrar utplacerade över hela världen för att globalt hålla koll på vilka webbadresser som är ihopkopplade med vilka IP-nummer. Även om DNS i princip helt tagit över när det gäller att sköta vardaglig nätverkstrafik finns ändå HOSTS-filen kvar i de flesta operativsystem. Dock fyller den numera en mycket mindre funktion än vad den från början gjorde.

Så är HOSTS-filen uppbyggd

HOSTS-filen arbetar radvis med information och varje rad kan ha två eller tre delar. Den första delen är själva (IP-) adressen dit information ska skickas. Den andra delen är webbadressen som ska leda till IP-adressen. Den tredje (och valfria) delen är en kommentar för att förklara vad omdirigeringen av trafiken faktiskt är.

0.0.0.0 www.enkelteknik.se #blockerar enkelteknik.se

I exemplet ovanför kommer vår dator att skicka www.enkelteknik.se vidare till adress 0.0.0.0 som i detta fall inte går någonstans och därför ger meddelandet att sidan inte kan hittas. På detta sätt kan man även använda HOSTS-filen för att blockera en viss dator från att koppla upp sig mot vissa servrar eller sajter.

Redigera HOSTS-filen i Windows 10

Eftersom ändringar av HOSTS-filen kan skapa både små och stora problem om fel inställningar läggs in låter tillåter inte Windows att man bara hur som helst ändrar den. Själva filen är dock som sagt bara en vanlig text-fil, om än en något låst sådan. För att kunna ändra innehållet i filen behöver du öppna den via ett program som körs med administratörsrättigheter. Vi kommer använda programmet Anteckningar för att öppna filen.

1. Börja med att klicka på Sök-symbolen (1) och skriv in Anteckningar i sökfältet (2). Högerklicka på Anteckningar och välj Kör som administratör (3).

Anteckningar - Kör som administratör - HOSTS - Windows

2. Har du UAC (User Account Control) påslaget får du nu frågan om du ”Tillåter att den här appen får göra ändringar på enheten?”. Svara Ja. (Så stänger du av UAC!).

3. Väl inne i Anteckningar (som nu startats med administratörsrättigheter) väljer du Arkiv följt av Öppna.

Anteckningar - Arkiv - Öppna - Leta på HOSTS

4. Navigera till C:\Windows\System32\drivers\etc (1). För att kunna se HOSTS-filen behöver du välja Alla filer, längst ned till höger (2). Dubbelklicka därefter på filen hosts för att öppna den (3).

Öppna Hosts - C Windows System32 Drivers etc hosts

5. HOSTS-filen öppnas nu i ett redigerbart läge. Skulle du öppnat filen i Anteckningar som vanligt (vilket också går) kommer du inte kunna spara några ändringar du gör i filen. Detta då filen som sagt kräver administratörsrättigheter för att kunna redigeras.

HOSTS-filen öppnad - Windows 10

6. När du gjort dina ändringar och tillägg i filen klickar du, precis som med vilken annan textfil som helst, på Arkiv följt av Spara för att spara ändringarna.

Ändrat HOSTS-filen - Spara Windows 10

7. Klart! Vill du redigera, lägga till eller ta bort information från HOSTS-filen på nytt behöver du repetera processen ovan för att kunna göra det.

Redigera HOSTS-filen i MacOS

Att redigera HOSTS-filen på en Mac-dator skiljer sig något från att göra det på Windows. Det snabbaste sättet är att använda sig av programmet Terminal för att komma åt filen.

1. Börja med att klicka på Söksymbolen högst uppe till höger på skärmen (1). Skriv Terminal i sökfönstret och tryck Enter (2).

HOSTS - Ändra - Mac - Öppna Terminal

2. Terminal-programmet låter dig ändra filer med hjälp av textkommandon. Det låter dig även redigera filer med administratörsrättigheter. Något som (precis som i Windows) behövs för att kunna spara HOSTS-filen när den ändrats.

3. För att komma åt HOSTS-filen skriver du sudo nano /etc/hosts i Terminal och trycker Enter. sudo står för substitute user do och låter oss kortfattat starta program som administratör istället för som en vanlig användare. nano är en inbyggd textredigerare som låter oss läsa innehållet från HOSTS-filen och /etc/hosts är sökvägen till själva filen.

Mac Terminal - HOSTS - Sudo Nano etc hosts

4. Innan du når filen behöver du ange ditt systemlösenord. Ingenting kommer synas när du skriver ditt lösenord. Vilket är en säkerhetsåtgärd. Skriv därför ditt lösenord i blindo och tryck sedan på Enter.

Mac - Ändra HOSTS - Lösenord

5. Går allt som det ska öppnas nu HOSTS-filen som, precis som i Windows, egentligen är en liten (men ganska låst) textfil. För att lägga till något i filen stegar du nedåt med piltangenterna och placerar dig under den text som redan finns i dokumentet.

Mac HOSTS - Nano Sudo - Lägg till

6. Skriv därefter in de inställningar du önskar applicera. I exemplet nedan skriver vi in 0.0.0.0 (IP-adressen) enkelteknik.se (webbnamnet) #Blockerar enkelteknik.se (en kommentar som beskriver vad funktionen gör). När du är klar med dina inställningar sparar du dem genom att trycka Ctrl + O varpå texten File Name to Write: /etc/hosts visas i fönstrets nedre kant. Bekräfta genom att trycka Enter.

Mac OS - Ändra HOSTS-filen - Spara ändringar

7. Avsluta sedan redigeringen av HOSTS-filen genom att trycka Ctrl + X.

8. Skulle det vara så att dina inställningar inte fungerar kan du behöva radera datorns cache-minne för DNS. Detta görs enklast genom att återigen öppna Terminal-programmet. Skriv eller kopiera in nedanstående kodsnutt och tryck Enter. Stäng därefter Terminal. Förmodligen fungerar allt nu som det ska.

sudo killall –HUP mDNSResponder

Mac - Rensa DNS - HOSTS - Ändra - KillAll HuP mdnsresponder

Har du frågor eller andra funderingar kring HOSTS-filen och hur den fungerar? Fråga på i kommentarerna! Har inte vi svaret på frågan har säkerligen någon av våra besökare det!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

  1. Kan inte spara om hosts-filen trots att jag öppnat anteckningar som administratör, det står ändå att jag behöver administratörsbehörighet för att spara om filen på den platsen och ber mig spara i dokument istället. Hur kan jag ändra det?

    Mvh Hannes

    • Hej! Det låter underligt. Jag testade precis att följa stegen själv och insåg dock att ett litet fel smugit sig in i texten. Sökvägen att navigera till efter att du öppnat Anteckningar i Administratörsläge ska givetvis vara ”C:\Windows\System32\drivers\etc” och inte ”C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts”. Med \hosts på slutet hamnar man direkt i filen och får då frågan att öppna den igen med Anteckningar, som då öppnas utan Administratörs-rättigheter.

      Så testa att skriva in ”C:\Windows\System32\drivers\etc”, välj Alla filer och därefter dubbelklicka på hosts. Fungerar det?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.