Visa film och bilder på TV:n med Chromecast

14
47616
Titelbild - Kom igång med Chromecast

Google Chromecast är en liten och relativt billig mediaspelare som pluggas in i en ledig HDMI-port på din TV och ansluts till ditt Wi-Fi-nätverk. Den låter dig sedan trådlöst skicka musik, bilder och video från både din dator och iPhone, Android, eller Nokia-telefon direkt till TV:n. Så här enkelt kommer du igång!

- Annons -

Vi går rakt på sak. Chromecast är en fantastisk liten manick men har även en del begränsningar. För det första kan du inte spegla (visa) allt innehåll du har på din telefon eller dator direkt på TV-skärmen, åtminstone inte ännu. När det kommer till telefoner fungerar Chromecast istället så att den kan visa innehållet från vissa (men långt ifrån alla) appar på din TV.

Du hittar alla appar som fungerar med ChromecastChromecast webbsida. Fler och fler appar får hela tiden stöd för Chromecast, så även om inte din favoritapp finns med just nu är det inte omöjligt att den gör det inom en snar framtid.

Appar som fungerar med Chromecast
Dessa är endast ett fåtal av alla de appar som stödjer Google Chromecast. Via länken ovanför bilden hittar du samtliga.

Sitter du istället framför en dator kan du heller inte skicka allt som visas på skärmen till TV:n. Vad du däremot kan göra är att skicka allt som visas i Googles webbläsare Chrome till TV-skärmen. Kort och gott kan vi sammanfatta det med att:

Med Chromecast kan du:
– Från din telefon skicka musik och video till din TV från dessa appar.
– Från din dator, med webbläsaren Chrome installerad, skicka allt som visas i webbläsaren.

Med Chromecast kan du (ännu) inte:
– Spegla allt innehåll du ser på din telefonskärm till TV:n, utan endast appar som stödjer Chromecast.
– Från din dator inte skicka något innehåll alls mer än det som visas i webbläsaren Chrome.

Steg 1. Det här behöver du

Google Chromecast kostar cirka 300 kronor och kan köpas i de flesta elektronikaffärer. För att kunna använda Chromecast behöver du, utöver själva enheten, även följande saker:

– Ett Wi-Fi-nätverk (se vår guide om du är osäker på hur du skapar ett sådant).
– En TV (eller hembioförstärkare/receiver) med HDMI-ingång.
– En dator med trådlöst nätverk eller en telefon (av smartphone-modell) för att ställa in Chromecast.

Steg 2. Anslut Chromecast till din TV

Så snart du packat upp din Chromecast är installationen inte svårare än att plugga i den direkt i en ledig HDMI-ingång på din TV. Eftersom HDMI-kontakter inte ger någon ström behöver Chromecast även pluggas in i en väggkontakt med hjälp av den medföljande USB-väggadapter. Om din TV har en USB-port på baksidan går det i regel också bra att plugga USB-kabeln från Chromecast direkt till USB-porten i TV:n för strömförsörjning.

Chromecast - Anslut till TV
Här är Chromecast ansluten till en ledig HDMI-port på en vanlig hemmabioförstärkare. Självklart går det precis lika bra att sätta den direkt i en ledig HDMI-port på TV:n.

Steg 3. Anslut Chromecast till ditt nätverk

1. Så snart du pluggat in strömkabeln startar Chromecast av sig själv.

2. På din TV bör du nu se en uppmaning att gå till webbadressen chromecast.com/setup. Öppna valfri webbläsare och skriv in adressen. Välj sedan Ladda ner för att hämta programvaran som hjälper dig att ställa in Chromecast. Installera programmet och starta det.

Du kan även använda din telefon för att ställa in Chromecast. Gör en sökning på Chromecast i App Store eller Google Play och ladda ner Chromecast-appen antingen i din iPhone eller Android-telefon. Starta appen och följ de instruktioner som ges. Inställningsprocessen är väldigt självförklarande. Bilderna nedan är från PC-programmet men processen är snarlik även om inställningarna görs via en mobiltelefon.

Installera Chromecast - Ladda ner programvara

3. Klicka på Godkänn när Chromecast-inställningsprogrammet startat. Programmet söker nu efter din Chromecast. Lyckas det inte hitta den direkt kan du behöva klicka på Försök igen för att få den att dyka upp. När programmet hittat din Chromecast trycker du på Fortsätt.

Anslut Chromecast till Wi-Fi-nätverk 1

4. Chromecast-appen ansluter nu till din Chromecast. Notera att din internetanslutning slutar fungera under tiden eftersom datorn kopplar upp sig direkt mot din Chromecast. När du ser samma kod på TV:n som visas i på datorn klickar du på Ja, det är samma kod för att gå vidare.

- Annons -

I nästa ruta matar du in lösenordet till ditt Wi-Fi-nätverk så att Chromecast i fortsättningen själv kan ansluta direkt till det. Du får även möjlighet att ge din Chromecast ett lite trevligare namn än Chromecast3716 (som vår enhet heter på bilden här nedanför).

Anslut Chromecast till Wi-Fi-nätverk 2

5. Chromecast ansluter sig nu direkt till ditt Wi-Fi-nätverk varpå den automatiskt uppdaterar sig med de senaste inställningarna (kan ta några minuter). Efter detta är installationen helt klar och du är redo att börja skicka film och musik trådlöst till din TV.

Anslut Chromecast till Wi-Fi-nätverk 3

Steg 4. Skicka (casta) media till Chromecast

Att skicka musik, film och bilder trådlöst till en Chromecast kallas av Google att man castar innehållet från den skärm man för tillfället använder till TV:n. Uttrycket casta kommer från engelskans cast/broadcast. Sända/skicka/kasta på svenska. För att casta innehåll till din Chromecast gör du följande:

Från en mobiltelefon (iPhone, Android)

1. Öppna en av de många appar som stödjer Chromecast. Här använder vi YouTube som exempel.

2. Välj något du vill visa på din TV och starta uppspelningen i telefonen.

3. En ny ikon visar sig nu i uppspelaren. Klicka på denna ikon och välj sedan Skicka till Vardagsrum för att spela upp filmklippet på TV:n. (Har du döpt din Chromecast till något annat än Vardagsrum är det givetvis det namnet som visas istället).

Skicka musik video Chromecast - iPhone, Android

4. Filmklippet spelas nu upp på TV:n istället för på telefonen. Från telefonen kan du nu välja att pausa eller avsluta uppspelningen av filmklippet.

Från en dator

1. Öppna webbläsare Chrome. Har du inte Chrome installerat hämtar du programmet gratis här.

2. För Chrome ska kunna skicka information till Chromecast behöver du installera tillägget Google Cast. Detta gör du genom att gå till Chrome Web Store och söka efter Google Cast. Klicka sedan på Lägg till för att installera tillägget.

Ladda ner Google Cast till webbläsaren Chrome

3. En ny ikon uppenbarar sig nu i webbläsarens övre högra hörn. Klicka på denna och välj sedan din Chromecast i listan. Genom att klicka på din Chromecast skickar du sedan allt som för tillfället visas i webbläsaren direkt till din TV.

Skicka en webbsida till Chromecast i Chrome

Knepigare än så var det inte. Fler och fler appar får som sagt hela tiden stöd för Chromecast. Så även om inte din favorit-app går att casta till TV:n för tillfället är det absolut ingen omöjlighet att det går framöver. Håll utkik bland vilka appar som stöds!

- Annons -


Relaterat innehåll

14 kommentarer

  1. Jag letade efter om det är möjligt att visa bilder från datorn på TVn via chromecast och i inledningen står det ju att det går
   ”Den låter dig sedan trådlöst skicka musik, bilder och video från både din dator och iPhone, Android, eller Nokia-telefon direkt till TV:n. Så här enkelt kommer du igång!”
   Men sen står det längre ner efter en del läsning att det går ju inte alls.

   Irriterande.

   • Hej Eva!

    Faktum är att det går faktiskt att skicka bilder från datorn till Chromecast. Precis som vi skriver är man dessvärre (än så länge) väldigt låst till webbläsaren Chrome. Dock är Chrome en helt okej bildvisare! Så länge du har Google Cast-tillägget installerat i Chrome kan du faktiskt ta tag i en mapp med bilder och dra den till Chrome-fönstret. Släpp sedan mappen rakt i webbläsarfönstret för att få upp en lista över samtliga bilder i mappen. Sedan är det bara att klicka dig igenom de olika bilderna i mappen.

    Eftersom allt som syns i webbläsar-fönstret också speglas till TV:n ser du precis samma kort på datorn som på TV:n.

    Det finns även en del andra tillägg för webbläsaren Chrome avsedda att just skicka foton från datorn till en Chromecast. Vi har dock inte testat dessa så jag vågar inte riktigt uttala mig om hur bra eller dåligt de faktiskt fungerar. Ett exempel på ett sådant tillägg är Picta Cast.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Tack för hjälp Christoffer! Jag fick det att funka genom att dra mappen med bilder till Chrome-fönstret som du skrev! Vet du om det också finns en funktion så att man bara behöver trycka på en pil (eller liknande) på datorn så att nästa bild visas (istället för att hela tiden klicka bakåtpip till Chromefönstret och sedan välja nästan bild….)
   Med vänlig hälsning/ Mattias

   • Hej Mattias!

    Så vitt jag vet går det inte att med piltangenterna bläddra fram och tillbaka mellan bilder i Chrome. Dock borde det fungera att stega mellan de olika bild-länkarna med Tab-tangenten på tangentbordet. För att visa en vald bild trycker du Enter och för att återgå till listan av bilder trycker du på Backspace-tangenten. Stega sedan ned till nästa bild med Tab och repetera processen med Enter.

    Kanske inte världens smidigaste lösning, men det borde fungera i alla fall :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Jag har inte hittat några begränsningar att casta skärmen via Chrome i en dator eller via en android mobil enhet allt verkar fungera nu efter 2 års användning startade med en direktimporterad Chromecast från USA slute av 2013

   Den nya runda Chromecast verkar inte skilja sig från den utsprungliga då hardware i dongeln uppdateras tillsamma nivå. Man ska skilja att på casta med appar som finns till chromecast och som syns i chrome appen och att casta direkt från vad skärmen visar tex en TVkanal som inte har en app.

   ComHemplay och Teliaplay+ dvs de TVkanaler man kan abbonera på i Tvn kan castas enkelt på annan ort på TVn i fritidshuset eller på Tv nr 2 hemma. Det är detta som gör en Chromecast är överlägsen en smartTv anno 2015 och sk AppleTv som bara har appar och starkt begränsad.. Det finns inga appar till playkanaler än pga licensproblem tex comhemplay och Teliaplay+

   Om man castar direkt från skärmen och inte via Chromecastappar överför man internetsignalen till Tvn och kan stänga av den mobila enheten så är inte fallet appvägen som det verkar.

  4. Finns det någon mediaspelare som fungerar med chromecast för att få upp filmklipp på tv? T ex om jag har ett filmklipp i VLC i mobilen och vill spela det utan lagg, störningar och frånkoppling. Om jag bara casta skärmen strular det. Vill helst ha trådlöst. Alternativt, går det att med HDMI koppla in telefonen för att spegla den med bättre kvalitet, på samma sätt som med en dator?
   Mvh Marcus

   • Hej! På vilket sätt strular det när du försöker casta skärmen och sedan köra VLC i fullskärm för att spela upp videon? Har inte möjlighet att testa själv, men det verkar som att det ska gå att göra (trots att VLC-appen ännu inte stödjer Chromecast). Se till exempel under How to stream VLC Player to Chromecast from Androiddenna sida (på engelska).

    Annars finns det ju en del appar som ska klara av att skicka videor och filmer sparade på telefonen till Chromecast, t.ex. Videostream Chromecast, LocalCast for Chromecast och MegaCast. För att nämna några.

    Förmodligen fungerar iallafall någon av dessa tre ok. Annars verkar det finnas ännu fler appar som gör ungefär samma sak, så kanske kan vara värt att testa några olika för att se vilken som funkar bäst!

    Det finns också HDMI-adaptrar till de flesta telefoner så du kan koppla in telefonen direkt till TV:n. Bästa tipset här är nog att göra en Google-sökning på namnet på din telefon följt av HDMI-adapter. Förmodligen hittar du några alternativ hos svenska återförsäljare :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  5. Hej! Jag har installerat Google chrome på min Mac och även installerat Google Cast! Ljudet fungerar, men bilden är bara grön! Vad tror du kan vara för fel???

   • Hej! Testa följande:

    1. Starta Chrome och klicka på de tre strecken högst upp till höger för att öppna menyn. Välj därefter Inställningar.

    2. Klicka längst ned på Visa avancerade inställningar…

    3. Scrolla nästan längst ned tills du kommer till System. Klicka här ur Använd maskinvaruacceleration när det är tillgängligt.

    4. Klicka sen på Starta om (det borde dyka upp automatiskt bredvid inställningen när du kryssar ur rutan för maskinvaruacceleration).

    Maskinvaruacceleration betyder oftast att datorn tar hjälp av grafikkortet (och inte bara processorn) för att visa saker på skärmen och lösa grafiska uppgifter. Att stänga av den här inställningen gör (åtminstone för Chrome och Chromecast) förmodligen ingen skillnad alls för själva kvalitén på materialet som skickas. Förhoppningsvis gör det dock att den gröna bilden fixar till sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  6. Hej! jag har ett problem med min chromecast! Den funkar som den ska och allt sånt men jag bor på studentboende och alla har samma trådlösa nätverk… när jag castar på t.ex. youtube så kan någon annan stänga av min casting pga att det kommer upp på deras mobil också…

   Kan man inte sätta något lösenord eller liknande så att bara min mobil kan styra min chromecast?

   • Hej! Det hade ju faktiskt varit en kanongrej om de funnits ett lösenordsalternativ för de som önskade det. Dessvärre är det (så vitt jag vet och kan läsa mig till) inte möjligt i dagsläget. Utan det enda sättet att skydda den är att inte låta andra ta del av Wi-Fi-nätverkets lösenord. Något som såklart inte blir hållbart om man delar Wi-Fi. Det enda jag kan tänka mig kanske skulle göra det lite mindre intressant för andra att bråka med din Chromecast är att döpa den till något konstigt/ointressant (typ en lång radda siffror eller något liknande). Ur ren förvirringssynpunkt :-)

    // Christoffer, enkelteknik.se

  7. hej jag har installerat tv cast på mobilem men kan icke hitta samma app på min macbook. kan någon förklara mig hur jag ska göra? tack!

   • Hej, det är dessvärre inte säkert att just appen TV Cast också finns till MacBook. Webbläsaren Chrome kan användas för att skicka både webbläsarfönster och även skrivbordet till en Chromecast. Processen beskrivs t.ex. i denna guide (på engelska). Kan det vara ett alternativ kanske?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here