Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

16
10871
Formatera - Återställ och installera om en Mac-dator (MacBook Pro)

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

- Annons -

Att radera all information från en Mac-dator (iMac, MacBook Pro, MacBook Air) och återställa den till ursprungsinställningarna är inte mycket knepigare än vad det är att återställa t.ex. en iPhone eller en Windows-dator. Beroende på om du kommer behålla datorn själv eller om intentionen är att sälja den finns det dock vissa saker som är bra att känna till. Framförallt handlar det om att ställa in datorn så den inte längre blir låst till ditt gamla Apple-ID.

Steg 1: Spara alla dina viktiga filer

Innan du gör något över huvud taget rekommenderar vi verkligen att kopiera alla dina filer, bilder, filmer och dokument till antingen en extern hårddisk eller någon molnlagringstjänst (Dropbox, iCloud, Time Machine eller liknande). Om du längre fram i guiden väljer att göra en formatering och hel ominstallation av operativsystemet kommer alla filer på datorn raderas. Att endast installera om operativsystemet behåller dock dina filer på datorns hårddisk.

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer är vår rekommendation ändå att göra en backup. Man vet aldrig vad som kan gå fel när det gäller datorer. Om du använder en extern hårddisk för att spara dina viktiga filer, var noga med att koppla bort den från datorn när allt är sparat. Så du inte av misstag raderar den under formateringsprocessen.

Steg 2: Radera alla uppgifter om dig själv

Detta steg är endast nödvändigt om du har för avsikt att sälja din dator eller om någon annan ska använda den med ett annat Apple-ID än ditt eget. Om du ämnar fortsätta använda datorn med samma Apple-ID och bara vill återställa den kan du gå direkt till Steg 3.

1. Logga ut ur iTunes och avauktorisera datorn

Börja med att öppna iTunes genom att söka efter programmet med Förstoringsglaset (högst upp till höger som standard). Välj därefter Konto följt av Auktoriseringar och Avauktorisera den här datorn.

Skriv in ditt Apple-ID och ditt lösenord och klicka på Avauktorisera.

2. Logga ut ur iCloud och Hitta min Mac

Passa även på att avaktivera funktionen Hitta min Mac om du använder denna. För att göra detta klickar du på Äpplet (högst upp till vänster som standard). Välj Systeminställningar och klicka på iCloud. Avmarkera här rutan Hitta min Mac. Avsluta med att logga ut ur iCloud genom att klicka på Logga ut under iCloud-inställningarna.

Steg 3: Välj typ av återställning

När du säkerhetskopierat dina filer, eventuellt avauktoriserat iTunes och loggat ut ur iCloud är det dags för själva ominstallationen av macOS (tidigare OS X). När du installerar om en Mac-dator finns det två huvudsakliga alternativ för själva ominstallationen.

 • Alternativ 1: Antingen använder du den inbyggda Internet-återställningen för att ladda ned och installera en helt ny kopia av det operativsystem datorn levererades med. Därefter får du (eller den som ska använda datorn efter dig) uppgradera datorn till det senaste operativsystemet med hjälp av sitt eget Apple-ID, något som givetvis är gratis. Detta alternativ raderar alla uppgifter om dig själv från datorn. Om datorn på något sätt strular eller beter sig konstigt är det också detta alternativ vi rekommenderar att använda då alla program etc. tas bort och installeras om.
 • Alternativ 2: Det andra alternativet är att använda den vanliga Återställningen. Du kan här välja om du bara vill installera om den senaste versionen av macOS och behålla inställningar etc. eller om du vill radera alla program och appar. Detta alternativ installerar direkt den senaste versionen av macOS. Välj inte detta alternativ om du ska sälja datorn eller ge bort den då den fortfarande kommer vara inställd för just ditt Apple-ID.

Läs nu vidare under det av de båda alternativen som passar din situation bäst. Om du har tiden rekommenderar vi Alternativ 1 då det (enligt oss) oftast löser de flesta problem med strulande program etc.

Alternativ 1: Starta Internet-återställning för att installera om din Mac-dator och radera allt från den

1. För att använda dig av Internetåterställningen för att formatera och installera om din Mac börjar du med att stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna Alt + CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta Internetåterställning - CMD - Alt - R
För att starta Internetåterställningen på Mac trycker du ned tangenterna Alt + CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Internetåterställningen startar nu upp. Om datorn inte redan är kopplad till ett nätverk (trådlöst eller med kabel) blir du ombedd att göra detta. Gå därefter vidare till Steg 4 för att fortsätta återställningen.

Alternativ 2: Starta den vanliga Återställningen för att installera om din nuvarande macOS-version

1. För att använda den vanliga Återställningen och direkt installera den senaste versionen av macOS på datorn börjar du med att först stänga av datorn.

2. Starta därefter upp datorn igen och tryck så fort du släppt startknappen ned knapparna CMD (⌘) + R på tangentbordet. Håll knapparna nedtryckta tills du ser Apple-logotypen på skärmen. Släpp dem därefter.

Mac Tangentbord - Starta återställning - CMD - R
För att starta den vanliga återställningen trycker du ned tangenterna CMD (⌘) + R precis efter du startat datorn.

3. Återställningen startar nu upp (det kan ta ett litet tag för den att ladda). Fortsätt därefter läsa under nästa steg för att starta själva ominstallationen.

Steg 4: Formatera datorn och installera om macOS/OS X

Härifrån är stegen för återställningen i stort sett desamma oavsett om du vill radera all information om dig själv från datorn eller bara installera om den senaste versionen av macOS. Vill du bara installera om macOS utan att ta bort någon information alls går du direkt till Punkt 5. I annat fall är det bara fortsätta läsa.

- Annons -

1. Programmet macOS-verktygsprogram startar nu automatiskt. Börja med att klicka på Skivverktyg.

macOS - Verktygsprogram - Skivverktyg - Radera - Formatera

2. Programmet Skivverktyg startar nu. Peka här på din dators hårddisk (1). Välj därefter Radera (2) för att formatera hårddisken och helt tömma den på innehåll.

Skivverktyg - Välj hårddisk - Intern - Radera

3. När du tryckt Radera får du upp följande ruta. Börja med att skriva in ett namn för hårddisken (du kan ändra detta senare). Under Format väljer du Mac OS Extended (Journalförd) och under Schema väljer du GUID-partitionskarta. Båda dessa alternativ bör vara förvalda. Klicka därefter på Radera. Observera att allt innehåll nu raderas från datorns hårddisk. Se till att alla externa hårddiskar, USB-minnen etc. är bortkopplade från datorn för att undvika att någon annan disk raderas av misstag.

Skivverktyg - Vill du radera Mac OS Extended - Journalförd

4. Stäng därefter programmet Skivverktyg genom att klicka på den röda cirkeln, högst upp till vänster i programfönstret.

5. Markera nu Installera om macOS i fönstret macOS-verktysprogram och klicka på Fortsätt.

macOS - Verktygsprogram - Installera om macOS - OS X

6. Följ härifrån anvisningarna på skärmen för att godkänna att operativsystemet installeras på datorns hårddisk. När du kommer fram till skärmen nedan klickar du på din nyss formaterade hårddisk för att välja den. Det bör inte finnas några andra hårddiskar här. Klicka därefter på Installera för att börja installera ditt valda operativsystem.

OS X - Installeras på skivan - Installera om Mac

7. Beroende på om du valt att göra en Internetåterställning eller bara en ominstallation tar installationsprocessen olika lång tid. Räkna med någon timmas installationstid om du valt Internetåterställningen. Själva nedladdningen av operativsystemet tar givetvis olika lång tid beroende på hur pass snabb eller långsam din internetuppkoppling är.

Steg 5: Slutför installationen och uppdatera macOS

Om du ska sälja eller ge bort datorn kan du så snart installationen slutförts och nedanstående bild dyker upp stänga av datorn. Operativsystemet är nu installerat och all information om dig är raderad. När personen som ska använda datorn framöver startar den för första gången får denna fortsätta härifrån och fylla i uppgifter om sitt eget Apple-ID etc.

Mac MacBook - Installera om - Välkommen - Välj land
Om du ska ge bort eller sälja datorn är du faktiskt klar med ominstallationen här. När nästa användare startar datorn får denne själv fylla i informationen om land, Apple-ID osv.

1. Om du själv ska fortsätta använda datorn stegar du vidare genom att fylla i standardinformationen vilken innefattar ditt Apple ID, vilket land du befinner dig i med mera. Klicka på Fortsätt efter varje steg för att gå vidare.

2. Om du valt att bara göra en ominstallation (enligt Alternativ 2) är du så snart du ser datorns skrivbord klar med återställningen och kan fortsätta använda datorn som vanligt.

3. Har du däremot valt att göra en Internetåterställning behöver du uppdatera datorn till den senaste macOS-versionen. Detta görs enklast genom att klicka på Äpplet högst upp till vänster i menyn och välja App Store.

4. Klicka därefter på Uppdateringar, högst upp till höger i programmet. Den senaste versionen av macOS bör nu automatiskt dyka upp i listan över uppdateringar som finns att installera. Klicka på Hämta för att ladda ner och installera den senaste macOS-versionen. Även denna installation kan ta lite tid, framförallt nedladdningen av själva operativsystemet. När nedladdningen slutförts följer du anvisningarna på skärmen för att uppdatera till den senaste macOS-versionen.

5. Bra jobbat! Du har nu installerat om operativsystemet på din Mac-dator.

Har du stött på några problem eller har andra frågor inför eller under ominstallationen av din Mac-dator? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

- Annons -


Relaterat innehåll

16 kommentarer

   • Hej! Om du startat återställningen som vi går igenom i guiden borde det inte vara några problem att radera disken. Startar du däremot Skivverktyg direkt från MacOS kan du inte radera systemdisken (eftersom systemet redan körs). Det skulle också kunna vara så att disken, av någon anledning, inte går att radera och att du kan fortsätta ändå genom att bara klicka på Fortsätt. Har aldrig varit med om att det strulat och lyckas inte hitta så mycket information om det heller är jag rädd. Vad heter den Interna hårddisken till vänster i menyn (den du försöker radera)?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  1. Hej min data har på sistonde en extremt seg startsträcka samt ibland går det inte ens att logga vad kan jag göra åt problemet . ?

   • Hej! Svårt att säga exakt vad som kan strula. Om datorn är överfull med installerade program samt framförallt om hårddiskutrymmet börjar bli fullt kan vilken dator som helst sega ner ordentligt. Så mitt första tips är att rensa bort så mycket onödigt som möjligt. I annat fall skulle jag nog rekommendera en återställning av datorn enligt guiden. Var i detta fall noga med att spara alla dina viktiga filer/bilder/filmer etc. till t.ex. en extern hårddisk under tiden du gör återställningen, så de inte går förlorade.

    I värsta fall kan det också vara så att t.ex. hårddisken i datorn börjar ge upp (om den är några år). Detta är bara en vild gissning, men det kan vara en bidragande orsak till segheten. Vi har även en guide som går igenom hur du byter ut en mekanisk hårddisk i en Mac-dator till en så kallad SSD-hårddisk (som är mycket snabbare). Detta kräver dock lite tekniskt kunnande samt att du vet med dig att din dator inte redan har en SSD-hårddisk. Vill du ge dig på det hittar du guiden här. Hoppas det ordnar sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Hej!

   Försöker återställa enligt alternativ 1, men när jag öppnar skivverktyget kan jag inte radera någonting (knapparna blir gråmarkerade) Varför? Har gjort exakt som beskrivningen. Testade att göra enligt alternativ 2 och då gick det utan problem. Men vill ju gärna återställa och formatera om helt och hållet. Vad är felet?

   • Hej! Vad konstigt! Har du testat att markera själva hårddiskpartitionen? Den som heter iMac på bilden under punkt 2 under Steg 4. Går denna att radera? Annars vet jag inte riktigt varför det inte fungerar :-/ Du bör kunna radera i princip vad du själv vill från Skivverktyg om du öppnar det som det beskrivs i guiden. Du skulle kunna testa att välja Partitionera hårddisken och därefter se om det går att välja Radera (om inte även Partitionera-knappen är grå dvs.).

    // Christoffer, enkelteknik.se

    • Tack för svaret!
     testade igen, tydligen var man tvungen att låsa upp datorn så att man kan radera, någon slags behörighet. Men nu kan jag endast radera den som heter ”iMac” och inte den översta i listan. Vad är skillnaden? Dessutom kan jag endast fylla i format och namn, men inget guid-partionskarta. Är jag fel ute?

     • Hej igen! Härligt att du kom vidare. iMac är namnet på den delen av hårddisken som är formaterad och som du har/har haft något installerat på. Det kan vara så att du behöver radera iMac-partitioneninnan du kan radera hela disken.

      Jag har för mig att partitionskarta-alternativet ibland är låst. Finns det möjligen någon ”Säkerhetsinställningar”-knapp (brukar vara längst ned till höger har jag för mig)? Det kan vara så att du behöver skriva in ditt lösenord för att kunna radera hela hårddisken. Nu har jag dessvärre ingen Mac framför mig så ledsen om mina gissningar är lite väl mycket, just gissningar.

      // Christoffer, enkelteknik.se

  3. När jag ska intstallera nytt OS (efter att ha raderat skivan) får jag felmeddelande:

   ”Ett fel inträffade under förberedelsen för installationen. Försök köra det här programmet igen.”

   Samma problem hela tiden. Vet ej hur jag ska gå vidare.

   • Hej! Det verkar som att det felmeddelandet kan ha något med datorns tidsinställningar att göra. Är de felaktiga kommer Apples servrar inte tillåta att operativsystemet hämtas, vilket skapar ett felmeddelande. Testa att (när du har rutan macOS-verktysprogram framme) klicka på Utilities och starta programmet Terminal (högst upp bredvid Edit/Redigera).

    I Terminal skriver du ”date” (utan citattecknen) och tryck Enter. Förhoppningsvis visas nu ett felaktigt datum. För att ställa in datumet till dagens datum gör skriver du ”date 031920552017” (utan citattecken) och trycker Enter. Förmodligen ser du nu att datumet ändrats. Datumformatet är lite konstigt uppställt och de olika siffrorna har följande betydelse ”date mmddttmmåååå”. Alltså månad, dag, timma, minut, år. Se t.ex. denna video för ett exempel: youtube.com/watch?v=Cf4TzZt24-M

    Hoppas det funkar nu!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  4. Hej! Efter att jag rensade hårdisken och installerade om macosx sierra som var det som följde med min dator kan jag inte längre se en enda ikon på skrivbordet. Det verkar även som att den inte känner av någon hårdisk på datorn utan att min 1tb bara har blivit någon startdisk. Jag kunde upgradera itunes i butiken men inte operativsystemet. Nåt har hänt. Söker ödmjukast din hjälp.

   • Hej, det låter skumt. Att det inte finns några ikoner på Skrivbordet är dock inte ovanligt. Har till och med för mig att det är standard på Mac-datorer (kanske beroende på vilken version av operativsystemet man använder visserligen). Att inte hårddisken syns kan ha med att operativsystemet inte går att uppgradera att göra (vissa versioner av OSX/MacOS kan läsa fler filstrukturer etc. än andra). Jag skulle nog nästan råda att göra ytterligare en ominstallation och se om några problem löses. Innan du gör detta kan det dock vara värt att försöka hämta den senaste MacOS-versionen (operativsystemet) via iTunes om det är möjligt.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  5. Hej!
   Tack för en bra instruktion, men tyvärr tog det stopp för mig. Innan jag startade laddade jag ner Mac OS Sierra för att få in det senaste operativsystemet när jag skulle ominstallera efter raderingen. Jag har gjort en alt. 2 återställning. Vad som inte följde inst. Var pkt. 3, jag fick upp Mac OS Extended automatiskt, men det fanns inge rad för GUID-patritionskarta så det fick jag lämna. Jag döpte också om HD från Mac HD till iMac 1 TB. När raderingen med skivverktyget var klar tryckte jag på ”klar” knappen, stängde skivverktyget och tryck på ”Installera om macOS”. Hä gick det fel, det kom upp en ny ruta med en rund bild av ”berget” och anmodan att trycka på fortsätt pilen. Då kommer en ny liten ruta som säger ”Innan macOS kan hämtas och återskapas måste datorn behörighet verifieras av Apple”. Den har två knappar, Avbryt och Fortsätt. Jag trycker på fortsätt men inget händer.
   Vad ska jag göra?
   Ola

   • Hej! Är datorn kopplad till ett nätverk (med sladd eller trådlöst/Wi-Fi)? Om inte så klicka på Wi-Fi-symbolen (högst uppe till höger på skärmen) och anslut datorn till ditt trådlösa nätverk. Om du redan har Wi-Fi påslaget kan du även testa att koppla från datorn från nätverket och sedan ansluta den igen (stänga av och sätta igång Wi-Fi).

    Fungerar inte det (och du är ansluten till nätverket med datorn) är min andra tanke att det kan det kan vara något fel med datuminställningarna, vilket hindrar datorn från att verifieras korrekt. För att se till att datuminställningarna är som de ska kan du t.ex. följa instruktionerna i denna kommentar. Hoppas du får ordning på det!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  6. Hej! Min c:a 3 år gamla MacBook pro med Sierra har varit väldigt seg sista tiden. Nu går det inte att göra backup med Time machine längre. Den kopierar till min ext hd fantastiskt långsamt och efter 5-15 min kommer felmeddelande ”Ett fel inträffade när filerna kopierades, kan vara tillfälligt, pröva att reparera disken med skivverktyg”. Det har jag gjort, har även installerat om Sierra, och köpte t.o.m. en ny extern hårddisk, men inget hjälpte. Vad kan vara fel?

   • Hej! Det enda riktigt konkreta jag kan hitta kring möjliga lösningar är att datorns inbyggda sökfunktion (Spotlight) ibland verkar kunna sega ned Time Machine-backuper ordentligt. Spotlight söker hela tiden igenom datorn efter filer och program så man lätt ska kunna hitta dem genom att bara snabbt söka efter dem.

    Du skulle kunna testa att följa denna guide (på engelska) för att helt stänga av Spotlight, därefter köra backupen igen och se om det gör någon skillnad. Fortsätt sedan följa guiden för att åter starta upp Spotlight-funktionen.

    Det är nog mitt bästa tips just nu. Blir det någon skillnad eller är det lika segt ändå?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here