Formatera en extern hårddisk för att fungera på Mac

1
7227
Formatera extern hårddisk för Mac - macOS - OSX

Om du köpt en ny extern hårddisk är det inte säkert att din Mac-dator kan använda den direkt. Här går vi igenom hur du formaterar disken till rätt format!

- Annons -

Många externa hårddiskar levereras idag formaterade för att direkt fungera med Windows (10). Har du däremot en Mac-dator finns det oftast en liten notis på förpackningen som berättar att hårddisken behöver formateras för att fungera med Mac och MacOS/OS X.

Men hur går man tillväga när en hårddisk ska formateras för att fungera med en Mac-dator och vad menas egentligen med att formatera hårddisken?

Måste man formatera en hårddisk för att använda den med en Mac-dator?

De flesta externa hårddiskar kommer som sagt inställda att kunna läsas och skrivas till direkt från en Windows-dator. Hårddisken är alltså formaterad för att fungera med Windows. Vad detta innebär är helt enkelt att hårddisken är instruerad att lagra filer och data på ett speciellt sätt, enligt ett speciellt filsystem. Det filsystem som används av Windows och som de flesta externa hårddiskar levereras formaterade i är NTFS (New Technology File System). Problemet är här att Mac-datorer helt enkelt inte har fullt stöd för NTFS-formatet. En Mac-dator kan se filerna på en NTFS-formaterad hårddisk, men inte lägga till några nya filer.

Vad detta beror på är dels att det rent tekniskt är kostsamt att lägga till stöd och en säker användning av ytterligare ett filsystem i ett operativsystem. Dels påverkar det säkerligen också att att NTFS är utvecklat av Microsoft och att formatet därför inte får användas hur som helst. Apple har istället valt att använda sitt egenutvecklade filsystem, HSF+ (Hierarchical File System Plus), som är speciellt anpassat att fungera bra med deras eget operativsystem MacOS (tidigare OS X).

Det är dock hur enkelt som helst att formatera (ställa in) din externa hårddisk till HSF+ och i och med det ge din Mac-dator full tillgång till att båda läsa och skriva till disken. Vill du använda din hårddisk med både Mac- och PC-datorer finns också möjligheten att formatera den till formatet exFAT, som är ett filsystem båda systemen förstår fullt ut. Vi har en separat artikel där vi går igenom hur du åstadkommer just detta. Du hittar artikeln här. Kommer du dock endast koppla din externa hårddisk till Mac-datorer är det bara läsa vidare!

Formatera en extern hårddisk för Mac

OBS! Innan du formaterar en hårddisk är det viktigt att tänka på att allt innehåll på hårddisken raderas under formateringsprocessen. Om du därför redan sparat filer på hårddisken måste du kopiera dem antingen till datorns interna hårddisk eller till en annan hårddisk innan du formaterar. OBS!

1. För att starta formateringen börjar du med att helt enkelt plugga in din externa hårddisk till datorn. Förmodligen dyker hårddisken upp på Skrivbordet och du kommer kunna se innehållet, men inte kopiera något till hårddisken. Det kan också hända att hårddisken inte dyker upp på Skrivbordet alls. Detta är helt normalt.

2. Oavsett om hårddisken syns på Skrivbordet eller inte klickar du på den lilla söksymbolen (förstoringsglaset) högst upp till höger på skärmen. Skriv in Skivverktyg i sökfältet och tryck Enter för att starta programmet Skivverktyg.

Mac - Sök - Skivverktyg - Disk Utility - Formatera hårddisk - Mac

3. Till vänster ser du nu alla hårddiskar och USB-minnen kopplade till datorn. Intern är datorns egen hårddisk, där själva operativsystemet är installerat. Under Extern listas alla enheter som inte befinner sig inuti själva datorn. Klicka här på din hårddisk (eller ditt USB-minne) (1). Välj sedan Radera, högst upp i programfönstret. Radera är i princip Apples översättning för Formatera.

- Annons -

Observera att om du är det minsta osäker på vilken av de externa enheterna som faktiskt är din hårddisk rekommenderar vi att du kopplar bort alla andra hårddiskar och USB-minnen. Så du inte av misstag formaterar (och därigenom raderar) fel enhet.

Mac - Disk Utility - Markera - Välj Radera - Formatera

4. Ge nu först din nya hårddisk ett namn. Du kan ändra detta i efterhand om du ångrar dig. Välj därefter Mac OS Extended (journalförd) under Format. Mac OS Extended är en annan benämning på HSF+. Under Schema väljer du GUID-partitionskarta (2). När alla inställningar är valda klickar du på Radera (2) för att börja formatera hårddisken. Tänk som sagt på att allt innehåll på hårddisken raderas när du klickar du Radera.

Radera - Formatera hårddisk - USB-minne för Mac - macOS
Tänk på att ALLT innehåll på hårddisken raderas när du startar formateringen (genom att klicka på Radera).

5. Själva formateringen tar mindre än en minut. När den är klar bör du se följande meddelande. Klicka på Klar för att slutföra formateringen.

Mac - Formatera extern hårddisk - USB-minne - Klar - Färdig

6. Din nyformaterade hårddisk bör nu dyka upp direkt på Skrivbordet, redo att användas. Skulle det vara så att hårddisken inte syns på Skrivbordet behöver du förmodligen ändra inställningarna för vilka enheter som visas på just Skrivbordet. För att göra detta klickar du vart som helst på Skrivbordet. Välj därefter Finder, högst upp till vänster i menyn (1). Klicka därefter på Inställningar (2).

Mac - Visa hårddisk på skrivbordet - Finder - Inställningar

7. Markera alternativet Externa skivor. Förmodligen dyker din hårddisk nu direkt upp på Skrivbordet och du kan börja arbeta med den. Stäng därefter inställningsfönstret för Finder.

Finder - Visa externa skivor - Extern hårddisk - På skrivbordet

Har du frågor eller funderingar kring formatering av hårddiskar på Mac och MacOS? Fråga på i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till!

- Annons -


Relaterat innehåll

1 kommentar

    Lämna ett svar

    Please enter your comment!
    Please enter your name here